Home, de 38 anys i amb estudis universitaris, perfil de l'emprenedor valencià
Presentació de l'informe GEM de la Comunitat Valenciana al CEEI Castelló
Centro Europeo de Empresas e Innovación de Castellón (CEEI Castellón)
Publicado el viernes, 17 de febrero de 2017 a las 09:25
El Centre Europeu d'Empreses Innovadores de Castelló ha acollit dijous 16 de febrer la presentació dels resultats a la Comunitat Valenciana del Global Entrepreneurship Monitor (GEM), que mostra cada any una foto fixa de l'estat de l'emprenedoria. José María Gómez Gras, director de l'informe i catedràtic d'Organització d'Empreses de la Universitat Miguel Hernández d'Elx, ha indicat que d'acord amb les dades obtingudes en 2015, el perfil mig de l'emprenedor valencià és un home de 38 anys amb estudis universitaris, orientat al sector del consum (vegeu fotografies de la jornada).
Gómez Gras ha destacat la posició d'avantatge de la Comunitat Valenciana en matèria d'infraestructures i programes de suport als qui creen noves empreses, tot i que també ha assenyalat com asignatures pendentes "la manca de més dones que impulsen noves empreses i la necessitat d'impulsar l'esperit emprenedor des d'edats tempranes en l'educació”. Així mateix, pel que es refereix a l'ecosistema emprenedor, ha insistit en què "existeix suport sobre el pla de negoci, però manca assessorament sobre el model de negoci”.
Prèviament a la intervenció de Gómez Gras, Javier Megías ha desenvolupat la xerrada 5 consells que hauries de sentir abans d'emprendre. El co-fundador i CEO de Startupxplore (comunitat d'inversió en startups) ha recordat als assistents la importància del sentit comú aplicat als negocis: “les idees per sí mateixes no valen res, cal testar el producte i sobretot, eixir al món real, parlar amb els clients tots els dies”. Megías ha apuntat que la paraula clau "és context: cal comprendre el perquè de les necessitats del client, que les coneix molt bé però no sap ben bé com expressar-les".
En l'obertura de la jornada han participat Diego Basco, president del CEEI Castelló; Francisco Álvarez, director general d'Economía, Emprenedoria i Cooperativisme de la Generalitat Valenciana i David Cabedo, director acadèmic d'Espaitec, Parc Científic, Tecnològic i Empresarial de la Universitat Jaume I.
En la seua intervenció, Álvarez ha posat l'accent a dir que la Comunitat Valenciana “està actualment reconeguda com a regió europea emprenedora” i ha incidit en el paper clau dels CEEIs en la coordinació de les iniciatives existents. Al seu torn, Basco ha lamentat que “tot i que més de la meitat de la població espanyola consisdera que impulsar la teua pròpia idea de negoci és una bona opció professional, seguim lluny de la mitjana europea”. El president del CEEI Castelló ha apostat per “un context que afavorisca més iniciatives innovadores per generar ocupació i oportunitats de futur”.